Zirai don 60 yıldır yapılan yarışmayı da vurdu! O meyveden bir tane bile yok

Amasya’da Bu Yıl Kiraz Teşvik Yarışması Gerçekleştirilemeyecek!

Amasya’da 60 yılı aşkın süredir düzenlenen kiraz teşvik yarışması, bu yıl zirai don nedeniyle gerçekleştirilemedi. İlkbaharda yaşanan zirai don afeti sonucunda kiraz ağaçları maalesef ürün vermedi.

Şehzadeler şehri Amasya’da 1962 yılından bu yana düzenlenen ve 12-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali’ne renk katan kiraz teşvik yarışması, bu yıl yaşanan zirai don nedeniyle bahçelerde üretim olmadığı için yapılamadı.


Üretimde Büyük Düşüş: Meyveden Eser Yok!

Geçen yıl 28 bin dekar alanda 50 bin ton üretim gerçekleştirilen kiraz bahçelerinde bu yıl maalesef meyveden eser kalmadı. Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, durumu şu şekilde açıkladı: “Amasya’da bu yıl hiç kiraz çıkmadı. Geçen yıl kilosu 50 TL olan kirazlar şu anda birkaç manavda kilosu 500 TL’den satılıyor.”

Kriz Bahçeleri ve Borçlar Artıyor

1962 yılından beri düzenlenen kiraz teşvik yarışmasının Nisan ayındaki kar yağışı ve zirai don felaketi nedeniyle zarar gören bahçelerde üretim yapılamadığını dile getiren Cebeci, “60 yıldır devam eden kiraz yarışmalarında birincilere ve derece alan çiftçilere hediyeler verilirdi. Ancak bu yıl ürün olmaması sebebiyle yarışma da iptal edildi.” şeklinde konuştu.

Ürün alınamayan bahçelerdeki meyve ağaçlarının bakımlarının ise sürdürüldüğünü belirten Cebeci, “Tüm bakımları yapıyoruz. Ancak 4 çeşit ilaçtan sadece biri kullanılmıyor. Çiftçilerimiz zirai ilaçları hasat sonrası ödüyordu, ama şimdi kiraz olmadığı için sıkıntı yaşanıyor. Çiftçilerin borçları var ve acil yardımların yapılmasını bekliyoruz.

“Kiraz Yok, Gönül Bahçemde Bahar Yok!”

Saraycık köyünde 4 dekar alanda kiraz üreten Mehmet Geyik, duygularını şu şekilde dile getirdi: “Bu sene hiç kirazımız olmadı. Özlemle beklediğimiz kirazlar maalesef bahçede yok. Bu durum beni çok üzüyor, hatta artık bahçeye gitmek istemiyorum.”

Diğer bir üretici olan Mustafa Tokmak ise kirazın yanı sıra elma, erik, armut gibi meyvelerin de afet nedeniyle yok olduğunu belirtti.

Related Posts

Bingöl’de Oto Galericiler Sitesi Toplantısı

Bingöl’de Oto Galericiler Sitesi için istişare toplantısı yapıldı, proje süreci değerlendirildi.

Banka hesabınızı hemen kontrol edin! Ödemeler yatmaya başladı

Bakanlık destek ödemesinin hesaplara yatırıldığını açıkladı. Bakan İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yatan miktarı açıkladı.

Haluk Görgün: IDEF-2025’e 96 ülke katılacak

SAVUNMA Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 22-27 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı-2025’in (IDEF) salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle açılacağını söyledi.

Menderes Belediyesi’nde Rüşvet İddiaları: ‘Müteahhitler Yolunacak Kaz Olarak Görülüyor’

İzmir’in Menderes Belediyesi’nde müteahhitlerden rüşvet alındığı iddiaları gündeme geldi. Bir iş insanı, rüşvet talebiyle ilgili ses kaydıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Menderes’teki inşaat ruhsat süreçlerinde rüşvet alındığını iddia eden Karakaya, belediye yetkililerinden yardım istedi.

Schengen Vizesinde Kolaylık

Bakan Bolat, AB’nin vize süreçlerinde sağladığı kolaylığı duyurdu, ticari faaliyetlere katkı bekleniyor.

Altın Kaplamalı Seramik Vazo 3 Milyon Lira

Nevşehir’de üretilen 150 santim boyundaki altın kaplama vazonun fiyatı 3 milyon lira.