Tek haneli faiz ve enflasyonu görmemiz hayal mi oluyor? Ünlü ekonomist açıkladı

Prof. Dr. Emre Alkin’den Türkiye Ekonomisi Yorumu

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ekonomisinin yıl sonu görünümü hakkında önemli uyarılarda bulundu. Enflasyonun sadece para politikasıyla kontrol altına alınamayacağını vurgulayan Alkin, büyümenin %3’ün altında kalabileceği ve yılın ikinci yarısında ciddi bir yavaşlama yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Alkin, enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için sadece para politikasının yeterli olmadığını belirterek, şu şekilde konuştu:

“Büyüme %3’ün altında bile kalabilir. İkinci çeyrekte büyük ihtimalle yavaşlayacağız. Üçüncü ve dördüncü çeyreklerde ise ciddi bir yavaşlama yaşayabiliriz. Bu noktada ekonomik reçete büyümeyi garanti altına alırken, enflasyon konusunda aynı başarıyı gösteremiyor. Bu durum bizi yıl sonunda yaklaşık %30-35 arası bir enflasyon ve %2,5-3 arası bir büyümeye doğru götürebilir. Bu durum gerçek mi, değil mi henüz belli değil.”

DÜNYA BİR ATEŞ TOPUNA DÖNDÜ

Ekonomi yönetimi de tehlike altında çünkü, ekonomi yönetimine kalsa ve normalde orada aklı başında insanlar olduğunu her zaman düşünüyorum. Faizlerin bu seviyede kalması ve maliye politikasının acilen yardıma koşup kamu harcamalarını kısarak ekonomiyi dengelemesi gerekiyor. Ancak hala devam eden kamu harcamaları ve istatistik tuzağına düşen bazı çevrelerin enflasyon konusunda gerçekleri göz ardı etmesi ekonomiyi daha da zor duruma sokabilir. Bu nedenle sadece para politikasıyla enflasyonun düşürülemeyeceği, daha büyük bir kararlılık ve önlemlerin alınması gerektiği unutulmamalıdır.”

Related Posts

Yargıtay’dan emsal kira bedeli kararı: ‘Kiracılarımız rahat olsun’

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kiracının banka hesabından gönderdiği ücretin açıklama kısmına “kira bedeli” yazmasa da taraflar arasında sözleşme olduğundan ödemenin kira sayıldığını belirtti. Şahin, “Kiracılarımız bu konuda endişe etmesin” dedi.

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

Bakan Kurum: Yeni yuvalarımızın anahtarlarını teslim ediyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş Azerbaycan Mahallesi’nde 250 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi ve Kura Çekim Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Merkez bugün açıklıyor! Faiz kararı ne olur? Beklentiler ne?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Haziran ayı faiz kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak. Politika faizinin ne olacağı merak ediliyor. 19 Mart’ın ardından Nisan ayındaki PPK toplantısında, piyasanın ve …

Zam üstüne zam gelen akaryakıtta bir de ÖTV artışı olacak: Yurttaş yandı

İran-İsrail savaşı nedeniyle akaryakıta zam üstüne zam gelirken, bir de temmuzda ÖTV artışı olacak. Eğer Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmazsa akaryakıta yeni zamlar yolda. Akaryakıttaki artış da iğneden ipliğe her şeye zam anlamına geliyor. Zamlar, hem yurttaşın cebini hem de enflasyonu olumsuz etkileyecek.