Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

LGS heyecanı başladı: Öğrenciler sınava girdi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav başladı.

Bahçede el bombası bulundu! Toprak altından tarih fışkırdı

Japonya’nın Hiroshima kentine yakın bir kasabada yaşayan 52 yaşındaki Takashi Yamada, evinin bahçesinde sebze yetiştirmek için toprağı kazarken beklenmedik bir keşif yaptı: 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bir el bombası. Yamada’nın bu tarihi buluntuyu …

Asker uğurlama eğlencesinden acı haber

18 yaşındaki Deniz Özel, asker uğurlama eğlencesinde öldürüldü.

Ümit Özdağ: İran asimetrik bir mücadeleyi tercih edebilir

Özdağ, “İsrail saldırısının ilk darbesinin bu kadar başarılı olması ve İran’ı adeta tek taraflı bombalaması, üst düzey askeri ve sivil yöneticilerini savaş uçakları ve SİHA saldırıları ile öldürmesi İran güvenlik ve istihbarat sisteminin kâğıttan kaplan olduğu düşüncesini ortaya çıkmasının nedeni oluyor.” dedi.

Turizm cennetinde silahlı hesaplaşma can aldı

Endonezya’nın Bali adasında meydana gelen silahlı saldırıda, 32 yaşındaki Avustralyalı Zivan Radmanovic hayatını kaybetti. Olayda ağır yaralanan 35 yaşındaki Sanar Ghanim’in tedavisi sürüyor. Silahlı saldırının Munggu bölgesinde yer alan Villa Casa …

Netanyahu’da İran halkına çağrı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İran’a yaptığı saldırının ve İran’dan gelen karşılığın ardından yaptığı açıklamada İran halkına seslenerek ” Bu İran halkının rejime karşı ayağa kalkması için bir fırsat” dedi