Sağlık deposu zerdeçalın ana maddesi kurkumin’in 5 bilimsel faydası!

Doğal Antioksidan Kurkuminin Sağlığımıza Faydaları

Binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan kurkumin, bilim dünyası tarafından yakından incelenmeye devam ediyor. Zerdeçalın doğal kaynağı olan kurkumin, yemeklere baharat olarak eklenirken aynı zamanda çay, smoothie ve salatalara da eklenebiliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, kurkuminin emilimini artırmak için karabiber ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketilmesini öneriyor.

1- İltihabı Azaltır ve Stresi Dengeler

Kurkumin, vücutta iltihabı azaltıcı ve oksidatif stresi dengeleyici etkisiyle güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda kronik iltihaplanmayı azaltma potansiyeliyle kalp hastalıkları, diyabet ve eklem rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorununa karşı koruyucu etkiye sahiptir.

2- Bağışıklık Sistemini Destekler

Kurkumin, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Vücudu mikroplara karşı koruyan kurkumin, bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağlar.

3- Sindirim Sistemini Korur

Kurkumin, sindirim sağlığını destekler ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltarak sindirim sorunlarına karşı fayda sağlar. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici bir rol oynar.

4- Kalp ve Damar Sağlığına Faydalıdır

Kurkuminin anti-inflamatuar etkisi, kalp ve damar sağlığını destekler. Damar sertliği riskini azaltan kurkumin, aynı zamanda kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlar.

5- Zihinsel Fonksiyonları Destekler

Kurkumin, beyin hücrelerini korur, hafıza fonksiyonlarını destekler ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önler. Ayrıca depresyon belirtilerini hafifletebileceği yönünde yapılan bilimsel çalışmalar da mevcuttur.

Kurkuminin sağlığa olan bu önemli faydalarının yanı sıra, yüksek miktarda tüketildiğinde mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve ishal gibi yan etkilere neden olabileceğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananların, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlığı olanların doktor kontrolünde kurkumini tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Kalbiniz kaç yaşında?

“Kalbin biyolojik yaşı” takvim yaşından farklı olarak kalbin yaşlanma hızını gösteren bir kavramdır. Yani kalbin yaşı, kalbin kaç kere attığıyla değil, nasıl attığıyla ölçülür. Bazen 40 yaşındaki bir kişinin kalbi 60 yaşında gibi davranabilir. Bazen de bunun tam tersi 60 yaşındaki
birinin kalbi 40 yaşındaymış gibi sağlıklı ve güçlü olabilir.

Tetanos aşısı ve ilk yardım hayat kurtarır: Uzmanlar uyardı

Uzmanlar yaz aylarında parklarda oynayan çocukların tetanos riskine karşı uyarıyor. Aşı takvimi ve ilk yardım bilgisi hayati önem taşıyor.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

İzmir Sağlık Sisteminde Kritik Dönemeç

İzmir’deki kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 300 sözleşmeli yöneticinin sözleşmeleri önümüzdeki Haziran ayında sona erecek.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçak organ nakli için havalandı

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait ambulans uçakla Kayseri’den alınan kalp grefti, bir hastaya nakledilmek üzere İstanbul’a ulaştırıldı. Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait ambulans uçağımız ile acil organ nakli bekleyen bir vatandaşımız için Kayseri’den İstanbul’a kalp grefti başarıyla ulaştırıldı. Vatandaşımıza acil şifalar diliyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Yeni diyabet türü resmi olarak tanındı: Tip 5’in sebebi yetersiz beslenme olarak belirlendi

Yetersiz beslenmeyle bağlantılı bir diyabet türü olan ‘Tip 5 diyabet’ Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından resmen tanındı.