Panama Devlet Başkanı’ndan Trump’a ‘kanal’ yanıtı: Konu tartışmaya kapalı

Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı Tartışmaya Kapalı

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’na yönelik sözlerini değerlendirdiği haftalık basın toplantısında, kanalın statüsünün tartışılmaz olduğunu belirtti.

AA’nın aktardığına göre, Mulino, Trump’ın açıklamalarını eleştirerek, “Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğu hukuki ve siyasi bir gerçektir. Eğer Trump’ın farklı bir niyeti varsa, bu tartışmaya yol açmaz” dedi. Kanalın Panamalılar için bir gurur kaynağı olduğunu belirten Mulino, “Kanal Panamalılara ait ve bu gerçek değişmez. Kanalın Panamalılar tarafından yoğun emek ve fedakarlıkla elde edildiği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

‘TANRI AŞKINA, KANALDA ÇİN ASKERİ YOK…’

Mulino, Kanal geçiş ücretleriyle ilgili sürece de değinerek, “Bu ücretler keyfi olarak belirlenmez. Bu konuda saygı gösterilen ve şeffaf bir süreç mevcuttur” dedi. Trump’ın Çinli asker iddialarına da yanıt veren Mulino, “Panama Kanalı’nda Çin’in herhangi bir rolü olmadığı kesindir. Çin askeri yoktur” diye belirtti.

Ne Olmuştu?

Trump, 22 Aralık’ta Panama Kanalı’nın yüksek ücretleriyle Panama’yı suçlamış ve kanalın düzgün yönetilmediğini savunmuştu. Eski Başkan Jimmy Carter’ın kanalın Panama’ya devredilmesini hata olarak gören Trump, kanalın Panama’nın egemenliği altında olması gerektiğini savunmuştu.

Mulino, Trump’ın bu sözlerine karşı çıkarak, Panama’nın egemenliği ve bağımsızlığının pazarlık konusu olmadığını vurgulamıştı. Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğunu ve bu durumun değişmeyeceğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

İHH 5’inci Ulusal Afet Yönetimi Tatbikatı başarıyla gerçekleştirildi

İHH İnsani Yardım Vakfı Afet Yönetimi, Ankara’da gerçekleştirdiği 5’inci Ulusal Afet Yönetimi Tatbikatını başarıyla tamamladı. 1350 Afet Yönetimi gönüllüsünün destek verdiği tatbikatta kentsel, suda ve doğada arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi.

Karar yazarı Taşgetiren: CHP’nin iki problemi var

Karar yazarı Taşgetiren: CHP’nin iki problemi var

Özgür Özel Silivri’de Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret ediyor

Özgür Özel Silivri’de Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret ediyor

İstanbul’da SMA/ DMD yardım toplama stantları kaldırılacak

İstanbul Valiliği,  SMA/DMD hastalarına yönelik yardım toplanan stantların kaldırılmasına karar verdi.

İYİ Parti Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi il başkanlarından ‘istifa’ tepkisi

İYİ Parti’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 22 il başkanı, Mardin İl Başkanı Süleyman Akar’ın istifasına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “İktidarda bulundukları çeyrek asır boyunca, gençleri, çocukları, kadınları, yaşlıları, çalışanları yoklukla ve korkuyla sınamayı alışkanlık haline getiren, demokrasiyi, özgürlükleri milletinden esirgeyen, Cumhuriyet ve kazanımları ile kavgası asla bitmeyen, kısaca, iddia edildiği gibi Türk milletini birleştirmeye değil, parçalayarak yönetmeye çalışan bu anlayışa ne pahasına olursa olsun geçit vermeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

BM’den uyarı: Gazze genelinde akut yetersiz beslenme üç katına çıktı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı basın toplantısında BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi yetkililerinin işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki durumun giderek daha da vahim hale geldiği uyarısında bulunduğunu ifade etti. Dujarric, “Ateşkesin sona ermesinden bu yana Gazze kentinde akut yetersiz beslenme yaygınlığı neredeyse altı katına çıktı.” ifadelerini kullandı.