Özgür Erdursun milyonlara müjdeyi verdi: Paranın nasıl alınacağını da açıkladı!

Türkiye’de Kıdem Tazminatı Hakkı Nasıl Kazanılır?

Ülkemizde çalışan milyonlarca insan, işten ayrıldıklarında güvence olarak gördükleri kıdem tazminatı hakkı hakkında meraklıdır. Yıllarca çalışan ve kıdem tazminatı hakkını kazanan bireyler, işverenin haklarını vermeyi reddettiği durumlarda ne yapacaklarını düşünmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, çalışanların hangi durumlarda kıdem tazminatı hakkını alabileceklerini ve bu hakkı nasıl alacaklarını detaylı olarak anlatmaktadır.

Erdursun’dan Kıdem Tazminatı Hakkında Önemli Bilgiler

Erdursun, kıdem tazminatı konusunu ele aldığı yazısında, “Kendi isteğiyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alabilir” başlığı altında önemli detaylara dikkat çekmektedir. Sigortalı olarak çalışan bireylerin belirli prim günü şartlarını yerine getirmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanabileceklerini belirtmektedir. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan bireylerin 3600 gün prim ödeme şartını sağlamaları durumunda kıdem tazminatlarını alabilecekleri bilgisini paylaşmaktadır.

Aynı şekilde, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanların 4500 prim günü ve 25 yıllık sigortalılık süresi veya 7000 prim günü şartlarını karşılamaları durumunda sigortalılık süresi şartı aranmaksızın kıdem tazminatı alabileceklerini aktarmaktadır. Kendi isteğiyle iş sözleşmesini fesheden bireylerin ise 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olmaları ve SGK’dan belirli yazıları alarak prim gün sayılarını tamamlamaları gerektiğini vurgulamaktadır.

Erdursun, farklı yıllarda sigortalı olan bireyler için de prim günü şartlarını ve hak kazanma süreçlerini detaylı bir şekilde açıklamaktadır. Ayrıca, bazı işletmelerin, kıdem tazminatı hakkı kazanmış olmalarına rağmen çalışanlarına bu hakkı vermediğine dikkat çekmektedir. Bu durumda işverenlere noter kanalıyla ihtar gönderilmesi, arabulucuya başvurulması veya iş mahkemesinde dava açılması gibi yolların izlenebileceğini belirtmektedir.

Erdursun’un aktardığı bilgilere göre, iş mahkemesinde açılan dava sonucunda kıdem tazminatı, bankaların mevduatlara uyguladığı en yüksek banka faizi üzerinden ödenmektedir. Faiz başlangıç tarihi ise iş sözleşmesinin feshedildiği tarih olarak belirlenmektedir.

Related Posts

Bu kişiler artık ATM’lerden nakit çekimi yapamayacak

Bankacılıkta güvenliği artırmak ve dolandırıcılık vakalarının önüne geçmek amacıyla önemli bir adım atılıyor. Yeni düzenlemeye göre, banka kartı kullanıcılarının şifrelerini her 6 ayda bir değiştirmesi zorunlu hale getirildi. Bu süreyi aşan …

IMF’ın iki numarası görevinden ayrılacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, Ağustos ayının sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu.

Dolar/TL yeni günde sınırlı yükselişte

Döviz kurları yeni güne sınırlı yükselişle başladı. Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 40,4190 seviyesinden işlem görüyor.

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan ‘OVP’ mesajı: İlave adımlar istişare edildi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan ‘OVP’ mesajı: İlave adımlar istişare edildi

Merkez Bankası’nın anketinde piyasanın dolar tahmini yükseldi

Son Dakika… Merkez Bankası’nın temmuz ayı piyasa katılımcı anketi belli oldu. Buna göre piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86’dan yüzde 29,66’ya geriledi. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi ise, 43,57 TL’den 43,72 TL’ye yükseldi.