Mustafa Kemal’in askerleriyiz yemini eden 5 teğmen ihraç edildi: Tarihe kara leke

Teğmenler Ebru Eroğlu, İzzet Talip Akarsu, Serhat Gündar, Deniz Demirtaş, Batuhan Gazi Kılıç ile alay komutanı vekili Albay Alper Topsakal Tabur Komutanı Yarbay Halit Türkoğlu ve Bölük Komutanı Binbaşı Murat Öztürk’ün TSK ile ilişiği kesildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni sonrasında kamuoyuna yansıyan görüntülerin ardından başlatılan idari ve disiplin soruşturmaları kapsamında, sıralı 3 disiplin amirine ve 5 teğmene “silahlı kuvvetlerden ayırma cezası” verildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada “Önceliği müesses disiplinin muhafazası ve idamesi olan Türk Silahlı Kuvvetleri’mizde; disipline aykırı hiçbir eylem, olay ve duruma müsamaha gösterilmeyeceğinden en ufak bir şüphe duyulmamalıdır” dendi. Kararın oybirliği değil oyçokluğu ile verildiği öğrenildi. Karar büyük tepki çekti.

HEDEF ALINDILAR

Kararın ardından Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, teğmenlerin resmi tören bittikten sonra yıllardır yapılan bir subaylık yeminini söylediklerini ve hemen hemen her seromonide yaşanan kılıç çatma olayını tekrar yerine getirdiklerini anımsattı.

Burada bir disiplinsizliğin söz konusu olmadığını belirten Bağcıoğlu, “Özellikle sosyal medyaya yansıyan görüntülerden sonra bir kısım troller bu konunun üzerine gitti. ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün askerleriyiz’ ifadelerinden muhtemelen büyük rahatsızlık duydukları için. Daha sonra bunları bazı gazetecilerin desteklemesi ve değişik ifadelerle adeta teğmenleri adeta suçlu göstermesi ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ ifadelerini kullandıkları için. 7 veya 8 gün sonra da siyasilerin devreye girip teğmenlere ilişkin uyarılarda bulunması, suçlu ilan etmesi, adaleti etkilemeye yönelik girişimlerde bulunması ve neticesinde bir bardak suda kopan fırtına haline geldi” dedi.

Bağcıoğlu soruşturma sürecinde konuyla ilgisi olmamasına karşın teğmenlerin “ibadet” sorgusuna çekildiği anımsattı.

‘SİYASİ BASKIYLA KARAR’

“Hem vicdani hem hukuki açıdan teğmenlerin bu cezaya layık olacak bir fiilleri yok. Milli Savunma Bakanlığı’mız, konunun koordineli disiplinsizlik olduğunu ifade etse de” diyen Bağcıoğlu, “Bunun siyasi baskıyla alınmış bir karar olduğunu, Mustafa Kemal’in askerleriz ifadesinin bazı çevreleri çok rahatsız ettiğini, karar vericilerin bazı kişiler tarafından yanlış yönlendirildiğini, olayın adeta abartıldığını, değişik yönlere sevk edildiğini basından da duyduk” değerlendirmesinde bulundu.

SÜREÇ NE OLACAK?

Bağcıoğlu, bundan sonraki sürece ilişkin ise “İdare mahkemesine gidilecek yürütmeyi durdurma, bozma kararı talep edilecek. Ondan sonra iç hukuk yolları avukatların da muhtemelen büyük gayretleriyle devam edecek” dedi.

Bağcıoğlu, CHP’nin teğmenler için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da belirtti. Teğmenlerin ihraç kararına ilişkin konuşan bir başka isim emekli Tuğgeneral Ali Er ise ihracın, Kara Kuvvetleri Disiplin Kurulu’nun kendi özgür iradesiyle verdiği bir karar olmadığını belirtti. Ülkenin geleceğine ilişkin umut kalmadığını ifade eden Er, “Verilmiş olan talimatın idari gerekleri yerine getirilmiş. Hukuki değerlendirme yapmak için hukukçu olmaya gerek yok. Bu bir suç değil” dedi.

Related Posts

Doha’daki müzakerelere katılan İsrailli yetkili: İsrail, görüşmelerde Gazze’ye saldırılarını kalıcı olarak sona erdirmeye açık

Doha’daki müzakerelere katılan İsrailli yetkili: İsrail, görüşmelerde Gazze’ye saldırılarını kalıcı olarak sona erdirmeye açık

ABD’de Epstein tartışması: “Suç ortağı, Trump’ın başkan olmasını bekliyordu”

Pedofili milyarder Epstein’in suç ortağı Maxwell’in Florida’da tutulduğu hapishanede her şeyi kayıt altına aldığı ve her gün avukatlarıyla telefonda konuştuğu ifade edildi.

ABD ve İsrail’in ‘ölüm vakfı’

ABD-İsrail güdümlü “Gazze İnsani Yardım Vakfı”nın dağıttığı yardımları almaya gelen Filistinliler her zamanki gibi İsrail’in saldırısına uğradı. Refah’ta yardım bekleyen 32 kişi, Netzarim Kavşağı’nda ise yardım bekleyen 4 kişi hayatını kaybetti. İsrail’in dün katlettiği Filistinlilerin sayısı ise 64 oldu.

Suriye hükümeti: Süveyda il merkezindeki çatışmalar sona erdi

Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba, Süveyda il merkezinde günlerdir devam eden çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Sözcü, kentte süren çatışmaların sona erdiğini duyurdu.

Suudi Arabistan’ın “Uyuyan Prensi” hayatını kaybetti

Suudi Arabistan kraliyet ailesinin simge isimlerinden biri olan Prens Velid bin Halid bin Talal bin Abdülaziz El Suud, tam 20 yıl süren komanın ardından hayata gözlerini yumdu. 35 yaşındaki Prens’in vefatını, babası Prens Halid bin Talal, sosyal …

Bursaspor’dan Yoğun Hazırlık

Bursaspor, yeni sezon öncesi teknik taktik çalışmalarını sürdürüyor, enerjileri yüksek.