Libya çekişmesi sürerken ABD, Yunanistan’ın arkasına geçti

Yunanistan, Türkiye’nin Libya Anlaşmasıyla Sarsıldı

Türkiye’nin Libya’daki farklı hükümetlerle yapılan anlaşması, Yunanistan’da büyük endişeye neden oldu. Yunan hükümeti, Türkiye’ye karşı adımlar atmaya hazırlanırken ABD ise Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’ndeki Türk toprakları üzerinde bulunan hava üssüne 50 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi.

Yunanistan’ın, Libya – Türkiye karasuları arasına “düzensiz göçle mücadele” gerekçesiyle gönderdiği savaş gemileri, Avrupa’dan da destek gördü. Türkiye ve Yunanistan arasındaki Libya anlaşmazlığında ABD ve Avrupa, Yunanistan’ı destekledikleri yönünde bir tutum sergiliyor.

Türkiye’nin Doğalgaz İhtirası

Türkiye, Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerine erişmek amacıyla Trablus ve Bengazi hükümetleriyle anlaşma sağladı. Ancak bu anlaşma bölgede oldukça tartışmalara yol açtı. Türkiye’nin hedefi, Suriye ve Libya ile uzlaşarak Kıbrıs çevresinde bir münhasır ekonomik bölge oluşturarak petrol arama faaliyetleri yapmak.

Yunanistan ise bu durumu Akdeniz’deki hakimiyetine ciddi bir tehdit olarak görmekte. Atina, Türkiye’nin Akdeniz anlaşmalarına karşı askeri önlemler alma çabasında ve ABD ile Avrupa’dan destek talep etmektedir.

Avrupa ve ABD, bölgesel mücadelede taraf belirleme konusunda temkinli davrandı ancak son gelişmeler, bu iki gücün artık Yunanistan’ın yanında olduğunu gösteriyor.

ABD’nin 50 Milyar Dolarlık Yatırımı

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki Türk topraklarına kurulu Andreas Papandreu hava üssüne 50 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. 30 yıl önce Türk toprakları ihlal edilerek kurulan bu üs, artık modern savaş uçaklarını barındırabilecek kapasiteye getirilecek.

ABD, hava üssünün idaresini ve kullanımını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne devrediyor. Ekathimerini haberine göre, ABD’li uzmanlar Türk arazisinin kullanımı konusunda endişeli olduğundan, üsse yapılan yenilikler halen arazide duruyor.

Avrupa’dan Destek Yolda

Avrupa’nın, Güney Kıbrıs’taki hava üssüne destek için harekete geçeceği belirtilmektedir. Avrupa Birliği savunma bütçesi kapsamında Mari’deki Evangelos Florakis deniz üssünün genişletilmesi ve büyük savaş gemilerinin ikmal yapabilmesi için yatırım yapılması planlanmaktadır.

Türkiye’nin İnsansız Hava Aracı (İHA) programı için fon beklediği SAFE programı ise Türkiye’ye karşı kullanılabilecek bir koz olabilir.

Related Posts

CHP’li Yankı Bağcıoğlu: Orman yangınları, afet yönetimindeki zafiyeti bir kez daha gözler önüne serdi

CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, artan orman yangınlarına ilişkin müdahalelerin eksikliklerine değinerek ”Orman yangınları, afet yönetimindeki zafiyeti bir kez daha gözler önüne serdi” dedi.

Türkiye bu davayı bekliyor: CHP kurultayı mahkemede!

CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı kaybettiği 38. Olağan Kurultay’ın iptali talebiyle açılan ve olası her sonucu Türk siyasetinin geleceğini etkileyecek olan dava bugün görülecek.

Arap dünyasının borç haritası: Kimler güvende, kimler tehlikede?

Ekonomik krizler, jeopolitik gerilimler, dalgalanan enerji fiyatları ve yavaşlayan büyüme, Arap ülkelerinin kamu borçlarını giderek artan bir endişe kaynağı haline getirdi. Eskiden bir finansman aracı olarak görülen borçlar, artık birçok ülkede mali …

Güney Afrika’da silahlı saldırganlar dehşet saçtı: 7 kişi hayatını kaybetti

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town şehri yakınlarında bir yerleşim yerine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 7 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı: Pakistan’la dayanışmamızı sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanlığı tarafından Pakistan’da meydana gelen terör saldırısına ilişkin,”Meydana gelen terör saldırısında yaşanan can kayıplarından ve çok sayıda kişinin yaralanmasından derin üzüntü duyuyoruz. Pakistan’la terörle mücadelesinde dayanışmamızı sürdüreceğiz” denildi.

Hakan Fidan: ABD, İran’a saldıracağı gece Türkiye’yi bilgilendirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’nin İran’a yönelik sınırlı askeri müdahalesi öncesinde Türkiye’yi bilgilendirdiğini doğruladı. Katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Fidan, hem Washington’dan hem Tahran’dan gelen mesajları değerlendirerek Türkiye’nin bu süreçte arabuluculuk rolü üstlendiğini ve bölgede çatışmanın genişlememesi için yoğun diplomasi yürütüldüğünü söyledi.