İşten ayrılanlar dikkat: Tazminatınızı faiziyle geri alabilirsiniz

Kıdem Tazminatı Hakları Nasıl Kullanılır?

Kıdem tazminatı, çalışanların yıllarca süren emeklerinin karşılığı olarak yasal hakları arasında bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartları sağlayan çalışanlar, iş akitlerini sonlandırarak kıdem tazminatı talep edebilirler. Ancak son zamanlarda bazı işverenlerin bu hakları ödeme konusunda sıkıntılar yaşandığına dair şikayetler artmaktadır.

Dünya gazetesi köşe yazarı Özgür Erdursun’un aktardığına göre, sigortalı olarak çalışanlar, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinin 1. fıkrasının 5. bendine uygun olarak prim gün sayılarını tamamlayarak SGK’dan alacakları “Kıdem Tazminatına Esas Yazı” ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Erdursun, bu hakkın tarih bazında farklı şartlarla kazanılabileceğini vurguladı: 

  • – 8 Eylül 1999’a kadar sigortalı olanlar için 3600 gün,
  • – 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 arası sigortalı olanlar için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık ya da 7000 gün,
  • – 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olanlar için ise her yıl artan prim günleri şartı bulunmaktadır.

Örneğin, 2009’da sigortalı olan bir kişinin en az 4700 gün, 2015’te sigortalı olan bir kişinin ise 5300 gün prim sahibi olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan çalışanlar, yaş şartı dışındaki emeklilik koşullarını karşıladıkları takdirde kıdem tazminatını almaya hak kazanırlar.

İşveren Kıdem Tazminatını Ödemezse Ne Yapılmalı?

Erdursun’un belirttiğine göre, işverenin kıdem tazminatını ödemezse, çalışanlar şu adımları izlemelidir:

  1. Noter aracılığıyla ihtarname göndermek,
  2. Arabulucuya başvurmak,
  3. Gerekirse iş mahkemesinde dava açmak.

Mahkeme kararı ile birlikte, tazminatlar en yüksek banka faizi uygulanarak ödenir. 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise 46.655,43 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yasal yollarla haklarını arayarak bu tutarı faiziyle birlikte alabilirler.

Related Posts

TCMB analizi: Kartlı harcamalar son yıllarda artış gösterdi

TCMB analizi: Kartlı harcamalar son yıllarda artış gösterdi

AKP kampında “asgari ücrete çifte zam” talebi; “Memur maaşı gibi olmalı!”

AKP kampında “asgari ücrete çifte zam” talebi; “Memur maaşı gibi olmalı!”

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü

Haziran ayında Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7,8 artarken, otomobil üretimi yüzde 7,1 azaldı.

İstanbul’da ekmeğe zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

İstanbul Ticaret Odası, kent genelinde uygulanacak yeni azami ekmek fiyat tarifesini onayladı. Yeni düzenlemeyle birlikte 200 gram ekmeğin azami fiyatı yüzde 20 artışla 15 TL’ye çıktı.

Bursa’daki dev fabrikadan kötü haber : Otomobil üretimine ara verecek

Otomotivin öncülerinden TOFAŞ, üretime ara verdiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. Yapılan açıklamada, Bursa’daki üretim tesisinde 28 Temmuz – 17 Ağustos 2025 tarihleri arasında üretim yapılmayacağı ifade edildi. Üretime geçici …

‘Türkiye yatırım için çok cazip’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.