İlaç fiyatları güncellenmedi, eczacılar zor durumda

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan: Sağlık, Toplumun Uyumlu İşleyişi İçin Önemli

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, sağlamanın bireylerin fiziksel, zihinsel, duygusal ve toplumsal açıdan uyumlu bir şekilde işlev görmesini sağladığını belirtti.

Saydan, eczacıların ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini ve eczaneleri ayakta tutabilmek adına girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, beklentilerini ilettiklerini dile getirdi:

“Ancak halen beklediğimiz İFK (İlaç Fiyat Kararnamesi) düzenlemesinden olumlu bir geri dönüş alamadık. İFK’nın sürekli ertelenmesi, halkın ilaca erişimini sağlayan 30 bin eczaneyi doğrudan tehdit ediyor. Eczanelerimiz artan işletme maliyetleriyle karşı karşıya kalırken, gelirlerimiz bununla başa çıkmakta güçlük çekiyor. Bu sebeple ilaç fiyat baremlerinin acilen ve kalıcı bir şekilde güncellenmesi gerekmektedir.”

“İlaç Fiyatlandırmasında Kullanılan Kur Reel Kura Uyum Sağlamalı”

Saydan, küresel olarak yaşanan ekonomik dalgalanmaların ve Türkiye’deki reel kur ile ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun arasındaki farkın ilaç bulunabilirliğini ciddi şekilde zorladığını vurgulayarak, “İthal ilaçların güncel kura uygun teminindeki sıkıntılar, çözümsüz bırakılırsa ilerleyen süreçte artarak devam edecektir. Kullanılan avro kurunun güncel reel kur karşısında değer kaybettiği açıktır.” değerlendirmesini yaptı.

İlacın kolay ulaşılabilir olmasının hayati önem taşıdığını belirten Nurten Saydan ekledi:

“Çünkü ulaşılamayan ilaç, en pahalı ilaçtır. Ülkemizde ruhsatlı ilaçlara erişim sorunları yaşanırken, yenilikçi tedavilere ve yeni ilaçlara ulaşım oranımız oldukça düşüktür. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor.”

Related Posts

Dünyanın ‘kağıdı’ İstanbul’da buluşacak

Kağıt, oluklu mukavva, hijyenik kağıt ve kağıt ambalaj teknolojileri sektörlerini bir araya getirecek olan Paper Eurasia Fuarı, 7-9 Mayıs arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirilecek.

Asgari ücret beklentilerle belirlenmişti: Bakan Şimşek’ten ‘zırt pırt revize edemeyiz’ sözleri!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti. Ayrıca asgari ücret zammında tahminler etkili olmuştu.

Türkiye’nin petrol ithalatı azaldı

Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 3 milyon 581 bin 154 ton oldu.

İstanbul depremi sonrası GSM operatörleri sınıfta kaldı: Savaştaki Ukrayna’da fiyatlar daha düşük!

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında GSM operatörlerinin hizmet verememesi kullanıcılar arasında büyük tepki yarattı. Avrupa’da sunulan uygun fiyatlı sınırsız internet paketlerinin aksine Türkiye’de mobil iletişim hizmetlerinin fiyatları ve sınırlı veri seçenekleri dikkat çekiyor.

CHP’li Kış’tan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e sert eleştiri: ‘Bu çöküşe ortak olmuştur’

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ciddi endişelere yol açıyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, imalat sanayindeki düşüş ve yüksek borç yüküne dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. Kış, ekonomik durumu eleştirerek, ‘İş dünyası batıyor, yatırımcı kaçıyor, siz koltuk peşindesiniz’ dedi.

TİM İhracat Talep Endeksi martta azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi, martta aylık bazda yüzde 1,3 azalışla 99’a gerildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir