Ev sahipleri tetikte: 376 bin kişiye 7.4 milyar lira ceza… Şimşek duyurdu





Ev Sahipleri Tetikte: 376 Bin Kişiye 74 Milyar Lira Ceza Şimşek Duyurdu

Ev Sahipleri Tetikte: 376 Bin Kişiye 74 Milyar Lira Ceza Şimşek Duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirdi. Denetimler sonucunda uyumsuzluklar tespit edilerek 7.4 milyar lira ceza kesildi. Başkanlık, ev sahiplerini de denetleyerek kira gelirlerine odaklandı. Akşam gazetesinin haberine göre, kira gelirlerine yönelik çalışmada 2024 yılında değerlendirilen 425 bin konutta içinde kiracı bulunan konutlara ziyaretler yapıldı. Bu süreçte 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesi sağlandı ve bir önceki yıla göre mükellef sayısında %26 artış oldu.

55 Bin Adres Tarandı

Çalışma, yaklaşık 55 bin mükellefin geçmiş yıllara ait kira beyannamesi vermesini sağladı. Bu beyannamelerle 3.1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmaları önümüzdeki yıllarda da sürdürecek. Ayrıca, vergi kaybını önlemek ve uyumsuz mükellefleri belirlemek için analizler yapılarak denetlenecek gruplar belirleniyor. İhbar ve şikayetler de dikkate alınarak denetim alanları belirleniyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, sadece kira gelirleri değil, KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi kayıt dışılığa sebep olabilecek unsurları da 2024 yılında denetledi. Bu denetimler bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerini de kapsadı.

32 Bin Kişinin Vergi Kaydı Yok

Maliye, geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında saha denetimlerine önem verdi. Yapılan denetimler sonucunda, 32 bin 255 kişinin hiç vergi kaydı olmadan tamamen kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. Bu kişiler için 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi. Ayrıca, bandrol ekipleri kaçak olduğu belirlenen 2 milyon sigara ve alkollü içki ürünü ile 120 milyon dal makaron tespit etti.

132.5 Milyarlık Kayıt Dışı Hasılat İçin İzaha Davet

GİB, nakdin yoğun kullanıldığı sektörlerde izahat isteyerek gönüllü uyum süreçlerini başlattı. Mükelleflerden kayıtlara yansımayan hasılatlar için izahat talep edildi. Ayrıca, vergi ziyaına neden olan farklı konular arasında şirketlerin kar payı dağıtımı, sporcuların gelirleri, özel tekne ve yat satışları yer aldı. Bu kapsamda 137 bin 25 mükellefe 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı.

Şimşek: Denetimde Yeni Safhaya Geçeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adalet ve verimlilik ilkesi doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Bakan Şimşek, yeni nesil analiz teknikleriyle denetimlerin sürdürüleceğini ve vergiye uyumu teşvik ederken kayıt dışılıkla mücadeleyi arttıracaklarını söyledi. Şimşek, “Bu yıl da kayıt dışılıkla mücadelemiz aralıksız devam edecek.” dedi.


Related Posts

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

Bakan Kurum: Yeni yuvalarımızın anahtarlarını teslim ediyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş Azerbaycan Mahallesi’nde 250 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi ve Kura Çekim Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Merkez bugün açıklıyor! Faiz kararı ne olur? Beklentiler ne?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Haziran ayı faiz kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak. Politika faizinin ne olacağı merak ediliyor. 19 Mart’ın ardından Nisan ayındaki PPK toplantısında, piyasanın ve …

Zam üstüne zam gelen akaryakıtta bir de ÖTV artışı olacak: Yurttaş yandı

İran-İsrail savaşı nedeniyle akaryakıta zam üstüne zam gelirken, bir de temmuzda ÖTV artışı olacak. Eğer Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmazsa akaryakıta yeni zamlar yolda. Akaryakıttaki artış da iğneden ipliğe her şeye zam anlamına geliyor. Zamlar, hem yurttaşın cebini hem de enflasyonu olumsuz etkileyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘vergi affı’ iddialarına ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Kamuoyunda vergi affı olarak da adlandırılan yapılandırma kanunu içerikli herhangi bir düzenlemeye yönelik çalışmamız bulunmamaktadır.’ ifadeleri yer aldı.

‘Kira ve konutta fiyat artışı yavaşlayacak’

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) düzenlediği 2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi dün “Gayrimenkulün Yeni Finansal Gerçekliği” temasıyla gerçekleştirildi.