Ev sahipleri tetikte: 376 bin kişiye 7.4 milyar lira ceza… Şimşek duyurdu





Ev Sahipleri Tetikte: 376 Bin Kişiye 74 Milyar Lira Ceza Şimşek Duyurdu

Ev Sahipleri Tetikte: 376 Bin Kişiye 74 Milyar Lira Ceza Şimşek Duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirdi. Denetimler sonucunda uyumsuzluklar tespit edilerek 7.4 milyar lira ceza kesildi. Başkanlık, ev sahiplerini de denetleyerek kira gelirlerine odaklandı. Akşam gazetesinin haberine göre, kira gelirlerine yönelik çalışmada 2024 yılında değerlendirilen 425 bin konutta içinde kiracı bulunan konutlara ziyaretler yapıldı. Bu süreçte 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesi sağlandı ve bir önceki yıla göre mükellef sayısında %26 artış oldu.

55 Bin Adres Tarandı

Çalışma, yaklaşık 55 bin mükellefin geçmiş yıllara ait kira beyannamesi vermesini sağladı. Bu beyannamelerle 3.1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmaları önümüzdeki yıllarda da sürdürecek. Ayrıca, vergi kaybını önlemek ve uyumsuz mükellefleri belirlemek için analizler yapılarak denetlenecek gruplar belirleniyor. İhbar ve şikayetler de dikkate alınarak denetim alanları belirleniyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, sadece kira gelirleri değil, KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi kayıt dışılığa sebep olabilecek unsurları da 2024 yılında denetledi. Bu denetimler bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerini de kapsadı.

32 Bin Kişinin Vergi Kaydı Yok

Maliye, geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında saha denetimlerine önem verdi. Yapılan denetimler sonucunda, 32 bin 255 kişinin hiç vergi kaydı olmadan tamamen kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. Bu kişiler için 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi. Ayrıca, bandrol ekipleri kaçak olduğu belirlenen 2 milyon sigara ve alkollü içki ürünü ile 120 milyon dal makaron tespit etti.

132.5 Milyarlık Kayıt Dışı Hasılat İçin İzaha Davet

GİB, nakdin yoğun kullanıldığı sektörlerde izahat isteyerek gönüllü uyum süreçlerini başlattı. Mükelleflerden kayıtlara yansımayan hasılatlar için izahat talep edildi. Ayrıca, vergi ziyaına neden olan farklı konular arasında şirketlerin kar payı dağıtımı, sporcuların gelirleri, özel tekne ve yat satışları yer aldı. Bu kapsamda 137 bin 25 mükellefe 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı.

Şimşek: Denetimde Yeni Safhaya Geçeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adalet ve verimlilik ilkesi doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Bakan Şimşek, yeni nesil analiz teknikleriyle denetimlerin sürdürüleceğini ve vergiye uyumu teşvik ederken kayıt dışılıkla mücadeleyi arttıracaklarını söyledi. Şimşek, “Bu yıl da kayıt dışılıkla mücadelemiz aralıksız devam edecek.” dedi.


Related Posts

Gürcü enflasyonu son 2 yılın zirvesinde

Gürcistan’da enflasyon Haziran ayında yıllık bazda yüzde 4 olarak ölçüldü. Bu oran Mayıs ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden önemli bir artış göstererek Mart 2023’ten bu yana en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Gürcistan Ulusal İstatistik Ofisi …

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Rekabet Kurulu, 15 kurum hakkında soruşturma açtı

Rekabet Kurulu, zirai ilaç ve/veya tohumculuk pazarında faaliyet gösteren 12 teşebbüs ve 3 meslek birliği hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

CHP’li Barut: Emeklinin sesini duymayanlar vicdansız ve zalimdir

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis’te açlık, yoksulluk ve sefalet dayatılan milyonlarca emeklinin sorunlarına dikkat çekip acil çözüm çağrısını yineledi.

Pasifik’in sularında batan gerçek hazine

Pasifik Okyanusu’nda Alaska açıklarında “Morning Midas” adlı feribotun batması sonucu oluşan zarar birkaç yüz milyon avroyu buluyor. Gemi 3.159 yepyeni vagon taşıyordu ve Çin’den yola çıkıp son varış noktası Meksika’ydı. Şu ana kadar bilinmeyen …

25 milyar dolarlık dev projeye ortak aranıyor: Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. Bloomberg’e konuşan Rosatom …