Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Bağdat’a gidiyor: Kimlerle görüşecek, gündemde hangi konular var?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yarın Irak’ın Başkenti Bağdat’a Gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Fidan, ziyaret kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Ziyaretin Gündeminde Neler Var?

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Fidan ile üst düzey Iraklı yetkililerin görüşmelerinde ana gündem Türkiye-Irak ikili ilişkileri ve son bölgesel gelişmeler olacak.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Türkiye-Irak ilişkilerindeki olumlu gündemin altını çizmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen nisan ayında gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde kurulan iş birliği mekanizmalarını işletme kararlılığını vurgulaması bekleniyor. Fidan, İsrail’in bölgedeki saldırılarının ve Suriye’deki olumsuz gelişmelerin Irak’ı olumsuz etkilememesi için Sudani hükûmetinin çabalarının Türkiye tarafından desteklendiği mesajını verecek.

Irak ve Suriye’deki yeni yönetim arasında yapıcı bir diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri tesis edilmesinin hem iki ülkenin hem de tüm bölgenin menfaatine olacağı mesajını verecek olan Fidan, tüm taraflara gerekli telkinlerde bulunulduğunun altını çizecek.

Bakan Fidan, Türkiye’nin, Irak’ın PKK’yı resmen terör örgütü olarak ilan etmesini ve topraklarından tamamen tasfiye etmesini beklediğini aktaracak.

Ayrıca Türkiye’nin “doğal ortağı” olduğu Kalkınma Yolu Projesi’ni desteklemeyi sürdürdüğü teyit edilecek ve bu kapsamda projeye hız kazandırılması için gereken adımların görüşmelerde gündeme gelmesi bekleniyor.

Bakan Fidan’ın Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik-ticari ilişkilerin ileri götürülmesi önündeki “suni engellerin” ortadan kaldırılması konusunu gündeme getireceği öğrenildi.

Türkiye-Irak İlişkileri

Irak, 20 milyar dolara varan toplam ticaret hacmiyle Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın 14 Mart 2024’te gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinde iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması toplantısı gerçekleştirilmişti.

Bu toplantıda Irak makamları, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yı Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan eden bir karar aldıklarını duyurmuştu.

Related Posts

Zehirli balık uyarısı! Değdiği an hastanelik ediyor

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’deki türlerden olan zehirli trakonya balığına karşı uyarıda bulunarak, “Balığın dorsal (sırt) ve yan yüzgeçlerindeki dikenler zehirlidir. Kaçarken veya üstüne basma durumunda ayağınıza değdiği an hastanelik eder. Kollarda çürüme, dokularda ölüm meydana getiriyor” dedi.

2. Dünya Savaşı’ndan kalma heykelden ceset çıktı

2. Dünya Savaşı’ndan kalma simgesel anıtın kafa bölgesinden yaşlı bir adamın cansız bedeni çıkarıldı. Rusya’daki 85 metrelik “Anavatan Çağırıyor” adlı ikonik heykel, Volgograd kentinin simgelerinden biri.

Gazze’ye ses olmak için yürüyorlar: Hedef Refah kapısı

Dünya genelinde 31 ülkeden aktivistler ve sağlıkçılar, İsrail’in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze’de yaşananlara dikkati çekmek için “Küresel Gazze Yürüyüşü” adıyla eylem düzenleyerek Refah Sınır Kapısı’na yürüyecek. Sağlıkçı ve aktivist Hüseyin Durmaz: “Hem uluslararası kurumlara görevlerini hatırlatmak hem de üzerlerinde baskı oluşturup Gazze’deki durumun sona ermesi, insani yardıma açılabilmesi için bu kez Refah Sınır Kapısı’na yürüyeceğiz.12 Haziran’da Mısır’da buluşacağız, 13 Haziran’da El-Ariş’e geçeceğiz ve buradan Refah Sınır Kapısı’na kadar 3 gün yürüyüş yapacağız. Bu 3 günlük süreçte de çadır eylemleri yapacağız. Refah’ta da iki gün tüm dünyaya sesimizi duyuracağız” açıklamasında bulundu.

Bordo’da Alevi Dergahı: Yeni bir merkez doğuyor!

Abbasoğlu, yaptığı açıklamada, “Aleviliğin Avrupa’da yozlaştırıldığı, siyasi gruplara teslim edildiği bir dönemde, Aleviliğin özüne dönmesi için Fransa’da, Avrupa’nın merkezi olarak gördüğümüz Alevi dergahını hayata geçiriyoruz.” dedi. Fransa’nın …

‘Torbacı’ kadının evine operasyon

Samsun’da 2 ayrı operasyonda, uyuşturucu ticareti yaptığı değerlendirilen 2 şüpheli, gözaltına alındı.

Yunus Emre Enstitüsünden Bosna Hersek’te Türkçe şöleni

Bosna Hersek Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından geleneksel hâle getirilen ve bu yıl 12’ncisi düzenlenen Çocuk Şenliği, 22 Mayıs’ta Zenica şehrinde gerçekleştirildi. Etkinliğe, YEE’nin “Tercihim Türkçe” projesi kapsamında, ülkenin farklı bölgelerinde Türkçe öğrenen 5 bin 500’den fazla öğrenci katıldı.