Bilim insanlarından ilginç keşif: Akıllı sünger

Doğadan İlham Alınan Yeni Su Toplama Cihazı Geliştirildi

Avustralya’nın Melbourne kentindeki RMIT Üniversitesi ile Çin’deki Zhejiang A&F Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen bir proje kapsamında, doğadan ilham alınarak yeni bir su toplama cihazı geliştirildi. Bu cihaz, güneş enerjisiyle çalışarak düşük nemli ortamlarda bile havadaki nemden içme suyu üretebiliyor.

Sünger benzeri bir yapıya sahip olan cihaz, 5 ila 55 derece sıcaklık aralığında ve nem oranı yüzde 30’dan yüzde 90’a kadar değişen koşullarda etkili bir şekilde çalışabiliyor. Cihaz balsa ağacı liflerinden üretilmiş olup doğal gözenekli yapısı sayesinde nemi emip saklayabiliyor.

Cihazın içeriğinde lityum klorür, demir oksit nanoparçacıkları ve karbon nanotüp katmanları bulunmaktadır. Ayrıca sistemde bir kubbe kapak, soğutma mekanizması, kirlilik önleyici tepsi ve güneş enerjili tetikleyici bulunmaktadır. Laboratuvar testlerinde cihaz, her gramında 2 mililitreye kadar su toplayabildiği görülmüştür.

Projenin Çin ayağını yöneten Dr. Junfeng Hou, açık hava testlerinde cihazın gece boyunca 2,5 mililitre su topladığını ve gündüz neredeyse tamamını serbest bıraktığını belirtti. Sistem, günlük yüzde 94’lük su toplama verimliliğine ulaşmıştır.

Baş araştırmacı Dr. Derek Hao, cihazın acil durumlar, doğal afetler ve uzak bölgelerdeki su ihtiyacı için büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti. Cihazın kolay üretilebilmesinin, balsa ağacının ucuz ve biyolojik olarak çözünebilir olmasının seri üretim olanaklarını genişlettiği vurgulanmıştır.

Dr. Hao ayrıca endüstri ortaklarıyla pilot ölçekli üretim ve saha testleri için görüşmelerin sürdüğünü belirtmiş ve sistemin modüler versiyonlarıyla geniş çaplı kullanıma hazır hale gelebileceğini ifade etmiştir.

Related Posts

NYT’den Netanyahu’ya yanıt: Bağımsız gazeteciler olarak kamu yararı için hayati önem arz eden bilgileri paylaşma sorumluluğuna sahibiz

NYT’den Netanyahu’ya yanıt: Bağımsız gazeteciler olarak kamu yararı için hayati önem arz eden bilgileri paylaşma sorumluluğuna sahibiz

Şehir Rehberi

Anadolu’dan İstanbul’a sanat köprüsü İstanbul Modern’in hayata geçirdiği eğitim programı “Sanat Yolunda”, ilk yılını başarıyla tamamladı. Anadolu’daki güzel sanatlar mezunlarına yönelik düzenlenen program kapsamında Nevşehir, Mardin, Trabzon ve Van …

Erdoğan’ın konuşması ‘tarihi’ çıkmadı, sosyal medya ti’ye aldı: ‘Dağ fare doğurdu…’

Terör örgütü PKK’nin sembolik silah bırakma sürecinin başlamasının ardından değerlendirmelerde bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tarihi” denilen konuşmasını bu sabah yaptı. Erdoğan’ın “tarihi” olması beklenen konuşması, kamuoyu tarafından “tarihi” bulunmadı. Söz konusu konuşmaya ilişkin sosyal medyada sosyal medya kullanıcıları, siyasiler ve gazetecilerden peş peşe yorum geldi.

Hamas: Batı Şeria’da bir Filistinlinin darbedilerek öldürülmesi İsrail’in faşist planlarını ortaya koyuyor

Hamas, İsraillilerin Ramallah’ın kuzeyinde darbederek bir Filistinliyi öldürmesinin ardından yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları, terörist yaklaşımını ve Batı Şeria topraklarını yok etmeye dönük faşist planlarını ortaya koyduğu ifade edildi

Son Dakika… Mehmet Murat Çalık’ın tutukluluğuna devam kararı verildi!

Son dakika gelişmesi… İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik soruşturmalarda 23 Mart’ta tutuklanan ve 4 Haziran’da Silivri’deki Marmara Cezaevin’den İzmir Buca Kırıklar Cezaevi’ne sevk edilen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, sağlık durumunun ciddiyetine rağmen tutukluluğuna devam kararı verildi.

Ukrayna Gönüllüler Koalisyonu’nun merkezi Paris’te kurulacak

Ukrayna’da görev yapacak “Gönüllüler Koalisyonu” çevrim içi toplantısı İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eş başkanlığında gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıda Ukrayna’nın askeri gücünün yeniden nasıl canlandırılabileceği ve ordunun durumunu anlamak için yapılacak keşif ziyareti gibi adımlar ile ilgili bilgiler verildi.