Bilim insanlarından ilginç keşif: Akıllı sünger

Doğadan İlham Alınan Yeni Su Toplama Cihazı Geliştirildi

Avustralya’nın Melbourne kentindeki RMIT Üniversitesi ile Çin’deki Zhejiang A&F Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen bir proje kapsamında, doğadan ilham alınarak yeni bir su toplama cihazı geliştirildi. Bu cihaz, güneş enerjisiyle çalışarak düşük nemli ortamlarda bile havadaki nemden içme suyu üretebiliyor.

Sünger benzeri bir yapıya sahip olan cihaz, 5 ila 55 derece sıcaklık aralığında ve nem oranı yüzde 30’dan yüzde 90’a kadar değişen koşullarda etkili bir şekilde çalışabiliyor. Cihaz balsa ağacı liflerinden üretilmiş olup doğal gözenekli yapısı sayesinde nemi emip saklayabiliyor.

Cihazın içeriğinde lityum klorür, demir oksit nanoparçacıkları ve karbon nanotüp katmanları bulunmaktadır. Ayrıca sistemde bir kubbe kapak, soğutma mekanizması, kirlilik önleyici tepsi ve güneş enerjili tetikleyici bulunmaktadır. Laboratuvar testlerinde cihaz, her gramında 2 mililitreye kadar su toplayabildiği görülmüştür.

Projenin Çin ayağını yöneten Dr. Junfeng Hou, açık hava testlerinde cihazın gece boyunca 2,5 mililitre su topladığını ve gündüz neredeyse tamamını serbest bıraktığını belirtti. Sistem, günlük yüzde 94’lük su toplama verimliliğine ulaşmıştır.

Baş araştırmacı Dr. Derek Hao, cihazın acil durumlar, doğal afetler ve uzak bölgelerdeki su ihtiyacı için büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti. Cihazın kolay üretilebilmesinin, balsa ağacının ucuz ve biyolojik olarak çözünebilir olmasının seri üretim olanaklarını genişlettiği vurgulanmıştır.

Dr. Hao ayrıca endüstri ortaklarıyla pilot ölçekli üretim ve saha testleri için görüşmelerin sürdüğünü belirtmiş ve sistemin modüler versiyonlarıyla geniş çaplı kullanıma hazır hale gelebileceğini ifade etmiştir.

Related Posts

Nevşehir’de fuhuş operasyonunda 3 gözaltı

Nevşehir’de fuhuş operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı.

Rusya’dan İstanbul mesajı: ‘Her alanda ana platform haline geliyor’

Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Şoygu, ‘İstanbul platformunun’, Karadeniz Tahıl Anlaşması ve Rusya-Ukrayna müzakereleriyle ilgili her alanda ana platform haline geldiğini dile getirdi.

‘Batı, Ukrayna’daki savaşı sürdürmek için yalan ve ikiyüzlülüğü seçti’

Yakın zamana kadar Kiev’in en önemli hamisi olan ABD’nin bile Vladimir Zelenskiy rejimine verdiği askeri ve mali destekten uzaklaşırken Fransa ve Almanya’nın Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin durmasına ve çatışmanın devam etmesine ilgi gösterdiği belirtildi.

Samsun Merkezli 3 ilde ‘Maydonoz Döner’ operasyonu: 7 şüpheli adliyeye sevk edildi

Samsun merkezli 3 ilde ‘Maydonoz Döner’e yönelik düzenlenen FETÖ operasyonunda gözaltına alınan 24 şüpheliden 7’si adliyeye sevk edildi.

İsmail Saymaz: DEM Parti Eş Genel Başkanları, İmamoğlu’nu ziyaret edecek

İsmail Saymaz: DEM Parti Eş Genel Başkanları, İmamoğlu’nu ziyaret edecek

AKP’li belediyenin bütçesinden milyarlar faize gitti! Personel giderinin 2 katı!

AKP yönetimindeki Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı bütçe giderleri yaklaşık 24 milyar TL’ye ulaştı. Bu bütçenin 1 milyar 142 milyon TL’si personel maaşlarına ayrılırken, bunun iki katından fazla bir miktar olan 2 milyar 483 milyon 852 bin 244 TL’nin sadece faiz ödemelerine gitti. YRP Belediye Meclis Üyesi Bahtiyar Kaya, “Faize ödenen parayla 42 bin üniversite öğrencisine yılda bir kez 60 bin TL eğitim desteği verilebilirdi. Kurban kesemeyen 165 bin aileye kurbanlık koyun desteği sağlana