Bakan Uraloğlu açıkladı: 279 nokta belirlendi, yol kenarlarına kuruluyor

Uraloğlu ayrıca, Akıllı Ulaşım Sisteminin bir parçası olan Trafik Uyarmalı Sinyalizasyon Sistemiyle şoförlerin trafik kazaları, hava, yol durumu ve çevre şartları hakkında uyarılarak, bilgilendirildiğini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından ülke genelinde yürütülen trafik güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu.

Bakan Uraloğlu, KGM bünyesindeki Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezleri ile belli noktalara yerleştirilen meteorolojik algılayıcılar, değişken mesaj işaretleri ve kamera gibi cihazlar sayesinde tüm verilerin toplandığını ve yol kullanıcılarının anlık olarak bilgilendirilmesini sağladıklarını ifade etti.

“METEOROLOJİK BİLGİ İSTASYONLARIYLA OLASI KAZA DEĞİŞKENLERİNİN ETKİLERİNİ TESPİT EDİYORUZ”

Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri bileşenleri olan meteorolojik bilgi istasyonları, kameralar ve olay algılama uygulamaları sayesinde hava olayları, çevre şartları ve olası kazalar gibi değişkenlerin etkilerini anında tespit ettiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

“Sinyalizasyon sistemleri, değişken mesaj işaretleri, radyo yayınları ve mobil bilgi uygulamaları ile tüm sürücüleri yol durumlarına dair anlık bilgilendiriyor. Bu kapsamda geçen yıl 810 kavşak trafik uyarmalı sinyalizasyon yönetim şeklinde çalışır hale getirdik. Bu yıl da 120 kavşak daha trafik uyarmalı hale getirilecek. Akıllı ulaşım sistemleriyle yollardaki güvenliği maksimum düzeye çıkarken gereksiz zaman ve maddi kayıpları da önleyeceğiz. “

70 KAVŞAĞIN DAHA TRAFİK UYARLAMALI SİNYALİZASYON YÖNETİM ŞEKLİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR

Bakan Uraloğlu, Trafik Uyarmalı Sinyalizasyon Sistemi ile sabit süreli çalışan sinyalizasyon sistemlerinin trafik uyarmalı sinyalizasyon yönetim biçimine dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında geçen yıl 44’ü yenileme 235’i yeni tesis olmak üzere toplam 279 kavşakta çalışma yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Çalışmalar kapsamında toplam 103 kavşak trafik uyarlamalı sinyalizasyon yönetim şekline dönüştürüldü. Bu yıl da kavşakların trafik uyarlamalı sinyalizasyon yönetim şekline dönüştürülmesi çalışması kapsamında 70 kavşağın trafik uyarlamalı hale dönüştürülmesi, sisli kesimler için de uzaktan erişilip yönetilebilir bin 200 senkronize IUGC (Flaşör) tesis edilmesi planlanıyor. Muhtelif bölgelere 17 Değişken Mesaj İşareti ve 10 Meteorolojik Bilgi İstasyonu kurulumunun yapılması da hedeflerimiz arasında bulunuyor.”

SARSMA BANTLARI SÜRÜŞ GÜVENLİĞİNİ ARTIRIYOR

Sarsma bandı uygulamasının özellikle uzun yolculuklarda sürücünün dalgınlık, uyuklama ya da dikkat dağınıklığı nedeniyle yoldan çıkmasını engellemeyi hedeflediğini anlatan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Araç lastikleri sarsma bandının üzerinden geçerken oluşan titreşim ve ses sayesinde sürücü uyarılıyor ve aracını tekrar doğru şeride yönlendirme fırsatı buluyor. Bu uygulama, yoldan çıkma kaynaklı kazaların azaltılmasında etkili bir önlem. Aynı zamanda sürücülere, beklenmeyen yol ve trafik koşullarına yaklaştıklarını sezdirerek dikkatli olmaları konusunda uyarı sağlıyor. Özellikle gece sürüşlerinde ve görüşün kısıtlı olduğu hava koşullarında, sarsma bantları sürüş güvenliğini artıran önemli bir destek unsuru haline geliyor. Titreşimle sürücüyü uyaran bu bantlar sayesinde dikkat dağınıklığı kaynaklı yoldan çıkmaların önüne geçmeyi amaçlıyoruz.”

“2025 YILINDA 725 KİLOMETRELİK KESİMDE SARSMA BANDI UYGULAMASI YAPMAYI PLANLIYORUZ”

Sarsma bandı uygulamasının Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki bölünmüş yollarda yaygınlaştırıldığını belirten Bakan Uraloğlu, “Özellikle banket üzerinde ve yol kenarında meydana gelen kazaların azaltılması için bu uygulamayı sürdürüyoruz. 2016’dan bu yana 6 bin 126 kilometrelik yol kesiminde sarsma bandı uygulaması yapıldı. 2025 yılında ise 725 kilometrelik kesimde sarsma bandı uygulaması yapmayı planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Bursa’daki dev fabrikadan kötü haber : Otomobil üretimine ara verecek

Otomotivin öncülerinden TOFAŞ, üretime ara verdiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. Yapılan açıklamada, Bursa’daki üretim tesisinde 28 Temmuz – 17 Ağustos 2025 tarihleri arasında üretim yapılmayacağı ifade edildi. Üretime geçici …

‘Türkiye yatırım için çok cazip’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Son dakika! Sigaraya zam geldi

emmuz ayının başından bu yana sigara gruplarına peş peşe zam gelirken, bugün itibarıyla bir sigara grubuna daha fiyat artışı yansıdı. Philip Morris grubu da sigara fiyatlarına zam yapan firmalar arasına katıldı. ZAMMI TBYD BAŞKANI DUYURDU Tekel …

Borçlular dikkat: Resmi Gazete’de yayımlandı o tutar yükseldi!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız ödeme tutarı artırıldı. Yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumları da bu değişikliğe uyacak.