Gas Infrastucture Europe datalarına nazaran, Avrupa’da doğalgaz depolarının doluluk oranı yüzde 91,56 olarak, planlanandan 3 ay evvel depolama maksadının üzerine ulaşmış oldu.
Rusya geçen yıl doğalgazın yüzde 40’ını sağlamıştı
Yılda yaklaşık 400 milyar metreküp doğalgaz tüketen Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, geçen yıl doğalgaz muhtaçlığının yaklaşık yüzde 40’ını Rusya’dan temin etti.
Depoların dolması için yasal düzenleme yapıldı
AB, savaşın başlamasıyla üye ülkelerdeki yer altı doğalgaz depolarının kış aylarına kadar doldurulmasını zarurî kılacak yasal düzenlemeler hazırlamıştı.
Depoların dolulk gayesine 1 Kasım’dan evvel doldu
Bu kapsamda, gaz depolarında bu yıl için 1 Kasım’a kadar yüzde 80, sonraki yıllarda da yüzde 90 doluluğa ulaşılması planlanmıştı. Bugün prestijiyle Avrupa’nın doğalgaz depolarındaki toplam doluluk oranı yüzde 91,56 olarak kaydedildi.
En yüksek gaz depolama kapasitesi Almanya’da
AB üyesi 27 ülkenin 18’inde doğalgaz depolama tesisi bulunuyor. En yüksek gaz depolama kapasitesi Avrupa’nın başat iktisadı Almanya’da yer alıyor. Almanya’nın doğalgaz depolarının toplam kapasitesi 25,1 milyar metreküp düzeyinde bulunuyor.
Bu ülkeyi 20,2 milyar metreküple İtalya, 14,7 milyar metreküple Hollanda, 13,2 milyar metreküple Fransa, 9,8 milyar metreküple Avusturya ve 6,9 milyar metreküple Macaristan izliyor. Ayrıyeten, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, İspanya, Hırvatistan, Polonya, Romanya üzere ülkelerde de bir ölçü doğalgaz depo kapasitesi yer alıyor.
Avrupa’nın doğalgaz depolama kapasitesi 113 milyar metreküp
Avrupa’nın toplam doğalgaz depolama kapasitesi yaklaşık 113 milyar metreküp düzeyinde seyrediyor. Halihazırda AB’nin depolarındaki gaz ölçüsü ise 104,3 milyar metreküp olarak belirlendi.
AA’nın haberine nazaran, mevcut durumda, Belçika ve Portekiz depolarında tam doluluk oranını yakalarken, Danimarka yüzde 99, Fransa ve Polonya yüzde 98 oranında doluluğa ulaştı.