Adab-ı Muaşeret Çalıştayı Düzenlendi

İstanbul’da “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” Düzenlendi

Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri iş birliğiyle, İstanbul Türkçesiyle iletişim becerilerine sahip öğrencilerin yetişmesini hedefleyen “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” düzenlendi.

Okullarda “nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeret” konularını ele alan atölye, seminer ve drama oyunları gibi etkinliklere hazırlık amacıyla gerçekleştirilen çalıştaya akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanları katıldı.

Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, yaptığı konuşmada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşereti İstanbul okullarının gündemine taşıyarak, nitelikli ve erdemli gençlerin yetişmesini amaçladıklarını belirtti.

Kocaboğa, her hafta farklı konuların ele alınacağı ve toplam 36 temanın işleneceği çalışmada, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyükler, öğretmenler, komşular, sanal ve dijital iletişimde, törenlerde, telefon konuşmalarında, toplu taşıma araçlarında ve düşünce ile fikirde adab-ı muaşeret konularının işleneceğini açıkladı.

Uzmanlar Görüşlerini Paylaştı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, gerçek rollerin sokaktaki insanlar tarafından sergilenmesi durumunda çocukların nasıl davranmaları gerektiğini öğreneceklerini vurguladı. Sosyal öğrenmeyle birçok davranışın öğrenildiğine dikkat çeken Doğan, adab-ı muaşeret kurallarının öncelikle bireylerin kendi davranışlarıyla başladığını ifade etti.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut, adab-ı muaşeret kurallarının her yaş grubunu ilgilendiren önemli bir konu olduğunu belirtirken, toplum içindeki kopukluk hissine de değindi. Bulut, erken yaşlarda bu davranışların öğrenilmesi gerektiğini ve yetişkinlerin de bu konuda örnek olması gerektiğini vurguladı.

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı, Çin’de adab-ı muaşeret kurallarının yaygın bir şekilde uygulandığına dikkat çekerek, toplum içindeki saygı ve nezaketin önemine vurgu yaptı.

Öğrencilerin İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip olmalarını hedefleyen “İstanbul Yüzyılı Maarif Modeli” projesi, adab-ı muaşeret ilkelerine riayet eden bireylerin yetişmesini amaçlıyor. Proje kapsamında sosyal ve eğitim hayatlarındaki örneklerin paylaşılması ve öğrencilere rol model olacak öğretmenlerin ve velilerin desteği hedeflenmektedir.

Related Posts

CHP Lideri Özel: “Fezlekelere takılmayın, dokunulmazlıkları istedikleri gibi kaldırabilirler”

CHP lider Özel, dokunulmazlık fezlekelerine ilişkin ‘Kaldırabilirler, biz bu işe girdik’ dedi. Özel, Meclis’e katılımın artırılması ve yaz boyunca sahada olunması talimatı verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel cenazede buluştu

Şaibeli kurultay davası nedeniyle araları açılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenazede yan yana geldi. İkili, CHP’li Namık Tan’ın annesi Günsel Tan’ın tabutuna birlikte omuz verdi.

Resmî Gazete’de bugün (9 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (9 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Mansur Yavaş’tan Zeydan Karalar’ın tutuklanmasına tepki

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar’ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

CHP’li vekillerin dokunulmazlıkları kalkacak mı? 33 ayrı suçlama var! Fezlekenin detayları belli oldu

CHP’li milletvekillerine 33 ayrı suçtan dokunulmazlıkların kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geldi. 61 Milletvekili hakkında hazırlanan fezlekenin detayları ortaya çıktı

İsrailli askerden tüyler ürperten itiraf: Korkunç emri açıkladı

İsrail ordusunun 252. Tümeni’nde görev yapan yedek asker, verdiği röportajda ordu içinde yaşanan korkunç olayları aktardı. “Eğer bölgeye giriyorsa, kim olursa olsun öldürülmeli” emri aldıkalrını ifade eden asker, bu emirlerin çocukları, gençleri ve …