İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Revançi: Uranyum zenginleştirme meşru hakkımız

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı: Uranyum Zenginleştirme Meşru Hakkımız

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi, İngiltere, Almanya ve Fransa ile İstanbul’da gerçekleştirdikleri müzakere hakkında açıklamalarda bulundu. Revançi, “Uranyum zenginleştirmeyi meşru haklarımızdan biri olarak değerlendiriyoruz. Haksız ve gayrimeşru yaptırımların kaldırılması görüşmenin gündem maddeleri arasındaydı” ifadelerini kullandı.

Üç Avrupa ülkesi İngiltere, Almanya ve Fransa ile gerçekleştirilen müzakereyi değerlendiren Revançi, nükleer konuların ele alındığını belirtti. “Bu toplantı, daha önce zaman zaman gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin devamıydı. Ancak bu kez, arada önemli gelişmeler yaşandı. Başta Siyonist rejim ve ABD’nin ülkemize yönelik saldırıları olmak üzere bu meseleleri detaylı şekilde gündeme getirdik” dedi.

Revançi, İran’ın tutumunu toplantıda açıkça ifade ettiklerini vurgulayarak, “Ülkemize yönelik saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu, hiçbir uluslararası kriterle bağdaşmadığını ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nı ihlal ettiğini anlattık. Ayrıca bu ülkelere, İran’a yönelik açık saldırılar karşısındaki tutumlarından duyduğumuz rahatsızlığı da ilettik” şeklinde konuştu.

İtirazlarımızı Net Bir Şekilde Ortaya Koyduk

Yaptırımların yeniden uygulanması ve tetik mekanizması (snapback) konusunun da gündeme geldiğini belirten Revançi, “Bu konuda bazı Avrupa ülkelerinden çeşitli açıklamalar yapılmıştı. Biz de bu açıklamalara yönelik itirazlarımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Dışişleri Bakanımız Arakçi, kısa süre önce BM Genel Sekreteri’ne bir mektup göndererek ülkemizin bu konudaki hukuki tutumunu ayrıntılı biçimde açıkladı ve söz konusu ülkelerin böyle bir iddiada bulunma hakkına sahip olmadığını vurguladı. Toplantıda biz de bu görüşleri açık ve kararlı bir şekilde dile getirdik. Bahsi geçen mektup şu anda BM’de kayıt altına alındı ve Güvenlik Konseyi üyelerinin bilgisine sunuldu” dedi.

Uranyum Zenginleştirme Faaliyetleri Kesintisiz Sürmeli

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde ülkenin sahip olduğu hakların toplantıda öne çıktığını belirten Revançi, “Özellikle uranyum zenginleştirmeyi meşru haklarımızdan biri olarak değerlendiriyoruz ve bu faaliyetlerin ülke içinde kesintisiz şekilde sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca, haksız ve gayrimeşru yaptırımların kaldırılması da görüşmenin gündem maddeleri arasındaydı” şeklinde konuştu.

Görüşmelerin Sürdürülmesi Konusunda Mutabakata Varıldı

İstanbul’da üç Avrupa ülkesiyle yürütülen müzakerelere katılan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, sosyal medya hesabından müzakereye ilişkin paylaşımda bulundu. Garibabadi, “İran halkına yönelik son saldırılarda bu ülkelerin tutumlarını açık şekilde eleştirdik. Ayrıca, snapback olarak bilinen tetik mekanizması dahil olmak üzere ülkemizin ilkesel tutumunu da net biçimde ifade ettik. Her iki taraf da toplantıya somut önerilerle katıldı. Bu önerilerin farklı boyutları ele alındı ve değerlendirildi. Görüşmelerin bu çerçevede sürdürülmesi konusunda karşılıklı mutabakata varıldı” dedi.

Related Posts

Aleyna Tilki’den evlilik sinyali

Önceki akşam sahne alan şarkıcı Aleyna Tilki, aşk hayatı hakkında konuşarak, “Bir kişiyle bir anda evlenip çocuk da doğurabilirim” dedi.

Hem cinsel kimliğin ifadesi hem de siber tacizin başlangıcı: Sexting

Bir ankete göre, insanların yüzde 85’i sexting (erotik mesajlaşma) yapıyor. En son Galatasaraylı Icardi Natasha Rey’in kendisine yolladığı erotik fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı. Sexting, hızla yayılırken, uzmanlar erotik mesajlaşmanın psikolojik etkileri hakkında araştırmalar yapıyor.

Son dakika: Bursa yangınından şehit haberi geldi

Son dakika haberi… Bursa’nın Gürsu ve Kestel ilçelerinde başlayarak Osmangazi’nin Avdancık köyüne kadar ulaşan alevler, üç ilçeyi birden sararken, 100 hektardan fazla ormanlık alan küle döndü. Felaketten acı haber geldi. 1 itfaiye eri şehit oldu.

Macron: Az önce Erdoğan’la Gazze hakkında görüştük

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Fransızca ve Türkçe açıklama yaptı: Az önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gazze’deki durum ve iki devletli çözüm konferansı perspektifi hakkında görüştüm.

AKP’li başkan bağışladığı arsayı soranı odada dövdü

Babasının adına park yapılması için arsasını belediyeye hibe
eden Kömürcü, parka babasının isminin verilmesini istiyor

Konya’da bir polisin darp edildiği iddiası Meclis gündeminde: Yargı mensubu olmak kimseye dokunulmazlık hakkı vermez

Konya’da bir polisin darp edildiği iddiası Meclis gündeminde: Yargı mensubu olmak kimseye dokunulmazlık hakkı vermez