Türk Vatandaşlarının Avrupa Vizesi Sorunu
Türk vatandaşlarının Avrupa’ya seyahat etmek için yaşadığı vize sorunu her geçen gün artıyor. Turizm, iş, sanat, spor, sağlık veya eğitim amaçlı Avrupa’ya gitmek isteyenler arasında vize alamayanların oranı yükseliyor. Ayrıca, seyahat acenteleri de Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklardaki vize işlemi yapan şirketlerden randevu almakta zorluk çekiyor.
Seyahat için gereken Schengen vizesini alabilmek için randevu alıp başvuru yapsalar ve tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde sunsalar bile, Türk vatandaşlarının bekleme süresi uzuyor ve vize reddedilme oranları yükseliyor. Aynı şekilde, uluslararası kongre veya sanat etkinlikleri için de Türk vatandaşlarına vize verilmiyor.
Red Oranı Yüzde 60’ı Aştı
Özellikle Almanya, Fransa, İtalya, Polonya gibi ülkelerden vize almak oldukça zorlaşmış durumda. Schengen vizesi alanlar, bu vizeyi aldıkları ülkeye ilk seyahat etmedikleri takdirde sorun yaşayabiliyor ve giriş kapılarında geri çevrilebiliyorlar. ABD de ise vize başvurusu yapanlara çok geç randevu veriyor ve son 3-4 yıl içinde ülkeye gitmemiş olanların başvurularını olumsuz değerlendiriyor.
AB Komisyonu’na göre, Türkiye’deki konsolosluklar aracılığıyla 2024 yılında toplam 1 milyon 174 bin vize başvurusu yapıldı. Her 100 başvurudan en az 30’u reddedilirken, bazı ülkelerde ret oranı yüzde 50-60 seviyelerine ulaşıyor.
Utku Çakırözer: ‘Ülkenin İtibarı Kalmadı’
Vize talebinin her yıl artmasına rağmen randevu sayısının azalması endişe verici bir durum oluşturuyor. CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Utku Çakırözer, yurttaşların vize sorunu yaşadığına dikkat çekerek, “Öğrencilerden iş insanlarına, sanatçılardan sporcularımıza kadar herkes zorluk yaşıyor. Yurttaşlarımız ret cevabı almanın yanı sıra, ödedikleri milyarlarca lira vize ücretini de boşuna veriyor. Ülkenin itibarı ciddi anlamda zarar görüyor” ifadelerini kullandı.