Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor




İlaç kullanımında zamanlamanın önemi, birçok kronik hastalığın etkili bir şekilde tedavi edilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, sağlık sektöründe önemli bir adım atmıştır. Bu özel kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hap içerisinde yöneterek hastaların sağlık süreçlerini kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Benzersiz aşamalı salınım sistemine sahip olan bu kapsüller, hastalara gün içerisinde farklı saatlerde farklı dozlarda ilaç alabilme imkanı sunmaktadır ve tedavi yönetimini büyük oranda basitleştirmektedir.

Gün içerisinde otomatik ilaç salınımını sağlayan yenilikçi çözüm

Günlük ilaç programlarına uymak, özellikle bilişsel gerileme yaşayan yaşlı hastalar için oldukça zor olabilmektedir. UC San Diego tarafından geliştirilen akıllı kapsül teknolojisi, hastaların tedaviye uyum sağlamalarını kolaylaştırarak ilaç etkinliğini optimize etmeyi amaçlamaktadır. Bu özel kapsül, pH’a duyarlı bir polimer ile kaplanmış bir laktoz ve maltoz matrisi içermektedir. Böylelikle, farklı bariyerler aracılığıyla ilacın salınım süresi hassas bir şekilde kontrol edilebilmektedir.

Kapsülün dış yüzeyi ise midede çözünebilen bitkisel selüloz tabakasıyla kaplıdır. Bu sayede, hızla serbest bırakılması gereken ilaçlar, dış tabaka çözündüğünde anında salınım yapabilmektedir. Mühendisler ayrıca dış tabakayı çift işlevli magnezyum parçacıklarıyla zenginleştirmiştir. Bu parçacıklar, ilk ilacın hızlı salınımını sağlayarak aynı zamanda mide asidini nötralize ederek ikinci ilacın salınımını tetiklemektedir.

Araştırma ekibi, kapsülün etkisinin 24 saatten uzun süre devam etmesini sağlayacak yöntemler üzerinde çalışırken canlı organizmalarda testlere başlamayı hedeflemektedir. Ayrıca, sindirim sisteminin daha ileri kısımlarında ilaç salınımını gerçekleştirebilecek gelişmiş versiyonlar da tasarlanmaktadır.

Related Posts

Microsoft hava durumu işine de el attı: Günler öncesinden haber veriyor

Microsoft Research AI for Science ekibi tarafından geliştirilen Aurora adlı yapay zekâ modeli, iklim değişikliğinin etkilerini daha doğru analiz edebilen, hava olaylarını daha isabetli öngörebilen bir sistem olarak tanıtıldı. Şirketin Redmond’daki …

Milli para badmintoncular Bahreyn’de 5 madalya kazandı

Uluslararası Bahreyn Turnuvası’nda milli para badmintoncular, 5 madalya kazandı. Milliler, Bahreyn’de düzenlenen organizasyonda 1 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalya aldı.

Samsung’dan devrim niteliğinde çözüm geldi: O şikayetler tarihe karışacak

Gelişen teknoloji ile birlikte rekabetin kazışmasıyla Samsung akıllı telefonlarında yaşanan pil sorununda yenilikçi bir çözüm üretmeye hazırlanıyor. Şirketi piyasaya sürülecek yeni modellerinde kullanıma sunacağı bu sistemle birlikte bataryalar artık …

Nuri Şerbetçi milli takım ile Bulgaristan’a gitti

Kayseri Nefes Kulübü sporcusu Nuri Şerbetçi; Taekwondo Milli Takımı ile düzenlenen ’Dünya Başkanlık Kupası’ için Bulgaristan’a gitti.

Open AI CEO’su Altman: ChatGPT tüm hayatınızı hatırlayacak

OpenAI CEO’su Sam Altman, bu ayın başlarında ünlü yatırım firması Sequoia tarafından düzenlenen bir yapay zekâ etkinliğinde, ChatGPT’nin geleceğine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Altman’ın vizyonu, ChatGPT’nin kişiselleştirilmesinde radikal bir dönüşümü işaret ediyor: Hayatınızın tamamını hatırlayan bir yapay zekâ.

Felçten kurtuluşun anahtarı yapay zeka destekli dil köprüsünde mi? Uzmanlar anlatıyor

Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco (UCSF) araştırmacıları, felç nedeniyle konuşma yetisini kaybeden bir hastanın hem İspanyolca hem İngilizce iletişim kurmasını sağlayan ikili dil beyin implantını geliştirdi. Nature Biomedical Engineering …