Bu fayanslar, evleri elektrik olmadan serin tutuyor

Sürdürülebilir Soğutma Fayansı: Mantar ve Bambudan Yenilikçi Bir Çözüm

Singapur’da bulunan mühendisler, fil derisinin dokusunu taklit ederek binaları klima veya elektrik kullanmadan serin tutan, mantar ve bambudan yapılmış sürdürülebilir bir soğutma fayansı geliştirdi.

Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nde (NTU) görevli araştırmacılar tarafından yaratılan bu özel fayans, istiridye mantarı miselyumunu ve geri dönüştürülmüş bambu artıklarını birleştiriyor. En dikkat çekici özelliği ise fil derisinin derin kırışıklıklı yüzeyini yansıtması. Bu özel yüzey, ısıyı emerken nem tutma özelliğiyle pasif soğutmayı destekliyor.

İnşaat sektöründe büyük öneme sahip olan bu yeni materyal, çimento ve sentetik yalıtım malzemelerinin neden olduğu yüksek seviyedeki kirlilik ve emisyon sorunlarına çözüm olabilir. Günümüzde çimento tek başına küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde birinden sorumlu. Bu durum, dünya genelinde düşük karbonlu alternatiflere olan ihtiyacı arttırıyor. Sürdürülebilir soğutma fayansı, enerji verimliliğini artırarak çevreyi korumaya önemli bir katkı sağlayabilir.

Aynı zamanda, estetik açıdan da çekici hale getirilen bu biyolojik materyalin, geniş bir talep görmesi bekleniyor. Hem çevre dostu hem de şık bir çözüm sunan bu fayanslar, inşaat sektöründe önemli bir dönüşüm ve yenilik potansiyeline sahip olabilir.

Related Posts

Yeni İtalyan ‘beygiri’ tanıtıldı: Fiziksel tuşlar geri döndü, kabin tasarımında devrim gibi yenilik

Ferrari, Roma’nın emekliliğinin ardından sahneye çıkardığı yeni modeli Amalfi ile gücünü ve tasarım vizyonunu bir üst seviyeye taşıyor. Güçlendirilmiş V8 motoru ve baştan aşağı yenilenen iç mekanıyla Amalfi, markanın yeni nesil süper otomobillerine göz kırpıyor.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni malzeme keşfedildi

Rice Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni bir iki boyutlu karbon yapısı üzerinde çalışıyor. MAC adı verilen bu malzemenin, kırılmaya karşı direnciyle grafenin ötesine geçebileceği düşünülüyor.

6G ne zaman çıkacak? İşte kullanıma sunulması beklenen tarih

5G daha Türkiye’de yaygın değilken, dünya 6G çalışmalarını hızlandırıyor. Nokia’ya göre önümüzdeki 5 yıl içinde karşımıza çıkabilir.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

AirPods kulaklıklara yeni özellikler

Apple, Airpods kulaklıklara getirilecek iki yeni özelliği duyurdu