Uzmanlar uyardı: Uyku eksikliği obezite kadar zararlı!

Uykusuzluk, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Son yapılan bir araştırma, sadece bir gece uykusuz kalmanın, bağışıklık hücrelerini obez bireylerinkine benzer bir hale getirebileceğini gösterdi.

Uykusuzluk Bağışıklık Sistemini Etkiliyor

Kuveyt’te yapılan bir araştırmada, 24 saat boyunca uykusuz kalmanın genç, sağlıklı ve zayıf bireylerin bağışıklık hücrelerini değiştirebileceği ortaya konuldu. Bu değişim, obez insanlardaki bağışıklık sistemi reaksiyonlarına benzemektedir. Uzmanlar, yetişkinlerin her gece en az yedi ila dokuz saat uyumasının önemini vurgulamaktadır. Yetersiz uyku, tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklarla ilişkilendirilirken, aynı zamanda vücutta kronik enfeksiyonlara da neden olabilmektedir.

Bir Gece Uyku Eksikliği Bile Obeziteyi Tetikleyebilir

Dasman Diyabet Enstitüsü’nden Fatema Al-Rashed ve ekibi, uykunun bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini araştırdılar. 237 sağlıklı yetişkinin uyku düzeni incelendi ve kan örnekleri analiz edildi. Sonuçlar, obez bireylerin uyku kalitesinin düşük olduğunu ve bağışıklık sistemlerinin kronik enfeksiyon belirtileri gösterdiğini gösterdi.

Dikkat çekici bir bulgu ise araştırmaya katılan beş zayıf bireyin 24 saat uykusuz kaldıktan sonra bağışıklık hücrelerinin, obez bireylerdekine benzemesiydi. Journal of Immunology’de yayınlanan araştırmaya göre, kısa süreli uykusuzluk bile bağışıklık sisteminde obeziteye benzer değişiklikler yaratabilmektedir.

Uyku Düzeni Sağlık İçin Önemli

Araştırmacılar, uyku eksikliğinin bağışıklık hücreleri üzerindeki uzun vadeli etkilerini daha detaylı bir şekilde incelemeyi planlamaktadır. Ayrıca, sağlıklı uyku alışkanlıklarının ve davranış değişikliklerinin bu olumsuz etkileri tersine çevirebilme potansiyelini araştıracaklardır.

Uyku kalitesine dikkat etmek, sadece dinlenmek için değil, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlamak ve kronik hastalıklardan korunmak için de hayati öneme sahiptir.

Related Posts

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Menenjit vakalarının takip edilmediğini belirten Dr. Kırımlı: Çocuklarımız ölmesin

Türkiye’de “menenjit” nedeniyle iki haftada iki çocuk yaşamını yitirdi. Uzmanlar, menenjit aşısının aşı takvimine alması için Sağlık Bakanlığı’na uyarılarda bulunurken menenjitin bulaşıcı ve hızla kötüleşen bir hastalık olduğunu belirtti.

Doğurganlık neden azalıyor?

İnfertilitenin halk diliyle kısırlığın, ülkemizde yaygın görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü, ‘‘Her 7 çiftten birinin infertil olduğunu saptadık. Bu çok ciddi bir kamu sorunudur’’ diye konuştu.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.