Laboratuvar çalışmalarıyla veba dirençli kerevit nesli yetiştirildi

Isparta’da Veba Dirençli Kerevit Yavruları Üretildi

Isparta’da bulunan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) mühendisleri tarafından gerçekleştirilen üç yıllık bir çalışma sonucunda laboratuvar ortamında veba barındırmayan daha dayanıklı kerevit yavruları yetiştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren SAREM Kerevit Araştırma Merkezi’nde çevresel koşullara dirençli ve veba barındırmayan kerevit üretimi için yoğun bir çalışma yürütüldü.

Bu önemli projenin adı “Kerevit Yumurtalarının Kuluçka Performansı” olarak belirlendi ve SAREM Müdürü Dr. Oğuz Yaşar Uzunmehmetoğlu liderliğindeki 10 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildi. Eğirdir Gölü’nden toplanan anaç kerevit yumurtaları, laboratuvar ortamında 4 ay boyunca kuluçkaya yatırıldı.

Çalışmanın belirli aşamalarında veba barındırmayan, çevresel faktörlere karşı dirençli kerevit yavruları elde edildi.

“Kerevit, Önemli Bir İhraç Kalemidir”

SAREM Müdürü Uzunmehmetoğlu, kerevitin “tatlısu ıstakozu” olarak bilindiğini ve oldukça önemli bir su ürünü olduğunu belirtti. Ayrıca, kerevit üretiminin ülkemizde sadece doğal stoklardan avlanarak yapıldığını ve henüz yetiştiriciliğinin gerçekleşmediğini vurguladı.

Uzunmehmetoğlu, çalışmanın önemini vurgulayarak, yapılan araştırmalar sonucunda kerevit yavrularının sağlık oranlarının büyük ölçüde arttığını ve gelecekte bu türün yetiştiriciliğine katkı sağlanabileceğini belirtti.

Veba riskinden arındırılan kerevit yavruları ile ilgili olarak Uzunmehmetoğlu, “Yaptığımız çalışma sayesinde kerevit yavrularının yaşama oranını yüzde 90’lara kadar çıkarmayı başardık. Artık kerevit yetiştiriciliğinde önemli bir adım atmış bulunmaktayız.” sözleriyle çalışmanın önemine dikkat çekti. (AA)

Related Posts

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Yeni İtalyan ‘beygiri’ tanıtıldı: Fiziksel tuşlar geri döndü, kabin tasarımında devrim gibi yenilik

Ferrari, Roma’nın emekliliğinin ardından sahneye çıkardığı yeni modeli Amalfi ile gücünü ve tasarım vizyonunu bir üst seviyeye taşıyor. Güçlendirilmiş V8 motoru ve baştan aşağı yenilenen iç mekanıyla Amalfi, markanın yeni nesil süper otomobillerine göz kırpıyor.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni malzeme keşfedildi

Rice Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni bir iki boyutlu karbon yapısı üzerinde çalışıyor. MAC adı verilen bu malzemenin, kırılmaya karşı direnciyle grafenin ötesine geçebileceği düşünülüyor.

6G ne zaman çıkacak? İşte kullanıma sunulması beklenen tarih

5G daha Türkiye’de yaygın değilken, dünya 6G çalışmalarını hızlandırıyor. Nokia’ya göre önümüzdeki 5 yıl içinde karşımıza çıkabilir.