ABD Adalet Bakanlığı, Beverly Hills’de yer alan ve yaklaşık 30 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen bir lüks villaya ilişkin dikkat çekici bir dava açtı. Bu malikanenin Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’nin kardeşi ve Peşmerge Özel Kuvvetler Komutanı Mansur Barzani’ye ait olduğu iddia ediliyor. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) kaynaklı belgelerde, Barzani’nin bu villayı 2018 yılında yaklaşık 20 milyon dolar karşılığında satın aldığı ve sonrasında 10 milyon dolarlık bir ek harcamayla lüks bir şekilde yenilediği öne sürülüyor. Fransız mimarisine sahip olan bu yapının sinema salonu, yüzme havuzu ve geniş yaşam alanlarıyla dikkat çektiği ifade ediliyor.
ABD makamları tarafından mahkemeye sunulan belgelerde, malikanenin finansmanının IŞİD’e karşı yürütülen askeri operasyonlarla bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Belgelerde, ABD ve koalisyon güçlerine Erbil Uluslararası Havalimanı üzerinden jet yakıtı sağlamak amacıyla bir savunma şirketiyle yapılan anlaşmalar kapsamında rüşvet verildiği ve bu yöntemle “yüz milyonlarca dolarlık haksız kazanç” sağlandığı öne sürülüyor. Elde edilen gelirlerin bir kısmının Barzani’ye bağlı bir fonda toplandığı ve bu fon aracılığıyla Beverly Hills’deki malikanenin alımında kullanıldığı iddia ediliyor.
Dava süreci devam ederken, ABD Adalet Bakanlığı, eğer mal varlığının suç gelirleriyle elde edildiği tespit edilirse, mülke el konulmasını talep etti. İddialar, hem Irak’taki hem de uluslararası kamuoyundaki gelişmelerle yakından takip ediliyor.